Rekombinantní multivalentní proteinová vakcína COVID-19 proti variantám XBB od společnosti WestVac Biopharma/West China Medical Center (Sečuánská univerzita) schválena čínskou Národní správou léčivých přípravků ke klinickému testování.

Home Rekombinantní multivalentní proteinová vakcína COVID-19 proti variantám XBB od společnosti WestVac Biopharma/West China Medical Center (Sečuánská univerzita) schválena čínskou Národní správou léčivých přípravků ke klinickému testování.
Written by Doug Hampton
On

ČCHENG-TU, Čína, 20. května 2023 /PRNewswire/ — Dne 17. května 2023 získala rekombinantní bivalentní proteinová vakcína COVID-19 (buňky Sf9) a rekombinantní trivalentní proteinová vakcína COVID-19 (buňky Sf9) proti nejnovějším cirkulujícím variantám XBB vyvinutá společností WestVac Biopharma/ West China Medical Center (Sečuánská univerzita) „Schválení pro klinické zkoušky léčiv” od čínské Národní správy léčivých přípravků. Po dokončení nezbytných klinických zkoušek budou obě nové vakcíny rychle uvedeny na trh na ochranu proti aktuálně cirkulující variantě XBB. Jedná se také o vůbec první vakcíny COVID-19 na světě, u nichž byly zahájeny klinické zkoušky speciálně pro varianty typu XBB.

Společný preventivní a kontrolní mechanismus Státní rady uspořádal počátkem května 2023 tiskovou konferenci. Na zasedání bylo konstatováno, že s nárůstem obousměrných kontaktů mezi Čínou a dalšími zeměmi dramaticky vzrostl celosvětový dopad na složení klíčových pandemických variant nového koronaviru v zemi. Podle přehledových dat[1] se primární pandemické varianty viru COVID-19 v Číně vyvinuly do linie XBB.  V této souvislosti využívá společnost WestVac Biopharma pokročilou mezinárodní platformu hmyzích buněk pro rekombinantní proteinové vakcíny k vývoji rekombinantní bivalentní (XBB + prototypový kmen) proteinové vakcíny COVID-19 (buňky Sf9) Coviccine® a rekombinantní trivalentní (XBB + BA.5 + varianta Delta) trimerní proteinové vakcíny COVID-19 (buňky Sf9). Obě vakcíny společnosti WestVac mají zásadní význam pro prevenci současných variant XBB a významně přispívají k pokračujícímu potlačování epidemie COVID-19.

Coviccine® Bivalent – rekombinantní bivalentní (XBB + prototypový kmen) proteinová vakcína COVID-19 (buňky Sf9)

Rekombinantní bivalentní (XBB + prototypový kmen) proteinová vakcína COVID-19 (buňky Sf9) je vylepšenou verzí rekombinantní vakcíny COVID-19 (buňky sf9) Coviccine® vyvinuté společností WestVac Biopharma. Podle výsledků studií tato vakcína indukovala vysoké titry neutralizačních protilátek proti více subvariantám, včetně XBB.1.5, XBB1.16, XBB1.9.1, XBB.2.3, BA.5, BF.7 a BQ.1[1], což nasvědčuje tomu, že se jedná o univerzální vakcínu proti COVID-19 účinnou proti více kmenům, přičemž zvláště výrazný nárůst neutralizačních protilátek byl zaznamenán u variant XBB.

Rekombinantní trivalentní (XBB + BA.5 + varianta Delta) trimerní proteinová vakcína COVID-19 (buňky Sf9)

Společnost WestVac Biopharma a její dceřiná společnost s názvem WestVac Biopharma (Guangzhou) využily rychlé odezvy pokročilé mezinárodní platformy pro expresi hmyzích buněk při výrobě rekombinantních proteinových vakcín a zkonstruovaly vektor pro rekombinantní trivalentní (XBB+BA.5+Delta) proteinovou vakcínu COVID-19 (buňky Sf9), aby následně vyrobily trivalentní rekombinantní proteinovou vakcínu vysoké čistoty a kvality pro humánní aplikaci. Podjednotkový antigen vakcíny je přesně navržen na základě struktury cílových proteinů S-RBD a HR subvariant COVID-19 XBB a BA.5 a dokáže se sám sestavit do stabilních trimerních proteinových částic. Podle výsledků studií tato vakcína indukovala vysoké titry neutralizačních protilátek proti více subvariantám, včetně omikron XBB.1.5, XBB1.16, XBB1.9.1, XBB.2.3, BA.5, BF.7, BQ.1 a BA.2.75, což nasvědčuje tomu, že se jedná o širokospektrální vakcínu COVID-19 proti více subvariantám rozšířeným v tuzemsku i v zahraničí[1].

O společnosti WestVac Biopharma

WestVac Biopharma Co, Ltd. je inovativní biofarmaceutická společnost disponující jak systémem výzkumu, vývoje, výroby a prodeje vakcín, tak roční výrobní kapacitou 1,1 miliardy dávek očkovacích látek, V letech 2021 až 2023 byla společnost WestVac Biopharma úspěšně zařazena na seznam společností typu unicorn. Její vakcína Coviccine® byla v prosinci 2022 schválena národním úřadem pro nouzové použití a je na seznamu vakcín pro zadávání veřejných zakázek ve více než 20 čínských provinciích.

Odkazy:

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2080167/1.jpg 
Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2080168/2.jpg

SOURCE WestVac BioPharma Co., Ltd.

Leave a Comment