Skupina Menarini oznamuje na kongresu Evropské hematologické asociace údaje o podskupině NEXPOVIO® (selinexor) ze studie BOSTON a podtrhuje klinický potenciál u relapsu mnohočetného myelomu nereagujícího na jinou léčbu USA – čeština USA – English USA – English USA – español USA – Pусский USA – Deutsch USA – Polski USA – Français

Home Skupina Menarini oznamuje na kongresu Evropské hematologické asociace údaje o podskupině NEXPOVIO® (selinexor) ze studie BOSTON a podtrhuje klinický potenciál u relapsu mnohočetného myelomu nereagujícího na jinou léčbu USA – čeština USA – English USA – English USA – español USA – Pусский USA – Deutsch USA – Polski USA – Français
Written by Doug Hampton
On

  • Údaje prokazují významné 71% snížení rizika progrese onemocnění nebo úmrtí ve větvi selinexor + bortezomib + dexametazon (SVd). oproti větvi bortezomib + dexametazon (Vd) u pacientů dosud nevystavených inhibitoru proteazomu 
  • Data ukazují významné 47% snížení rizika úmrtí při použití SVd oproti Vd u pacientů s mnohočetným myelomem, kteří nereagují na léčbu lenalidomidem 

FLORENCIE, Itálie, 9. června 2023 /PRNewswire/ – Skupina Menarini, přední italská farmaceutická a diagnostická společnost, a společnost Stemline Therapeutics, Inc. (dále jen „Stemline”), dceřiná společnost skupiny Menarini, dnes na kongresu Evropské hematologické asociace (EHA) 2023 zveřejnily zásadní nové údaje o přípravku NEXPOVIO® (selinexor).

Dva abstrakty na EHA přinášejí nové údaje o podskupinách ze studie fáze 3 BOSTON (NCT03110562) u relapsu mnohočetného myelomu (RRMM) nereagujícího na léčbu. U pacientů s pouze jedním předchozím léčebným cyklem byl medián přežití bez progrese (mPFS) 21 měsíců v případě léčby pomocí SVd oproti 10,7 měsíce v případě léčby pouze pomocí Vd (HR 0,62). U pacientů dosud nevystavených inhibitoru proteazomu (PI) činil mPFS 29,5 měsíce při použití SVd ve srovnání s 9,7 měsíce při použití samotného Vd (HR 0,29). U pacientů nereagujících na lenalidomid dosáhlo celkové přežití 26,7 měsíce v případě větve SVd ve srovnání s 18,6 měsíce v případě větve Vd (HR 0,53). Tyto analýzy účinnosti vycházely z konečných údajů ze studie BOSTON z února 2021, která je výroční aktualizací údajů z roku 2020.

„Dnes prezentované údaje podtrhují synergii mezi selinexorem a bortezomibem a význam dvojího účinku. Tyto výsledky jsou zvláště důležité vzhledem k tomu, že kombinace daratumumabu s lenalidomidem a dexametazonem se dnes v klinické praxi používá stále častěji,” uvedla profesorka Maria-Victoria Mateosová, MD, PhD z univerzitní nemocnice ve španělské Salamance. „Tato zjištění dále podporují použití selinexoru v kombinaci s bortezomibem u pacientů trpících RRMM dosud nevystavených PI/bortezomibu nebo nereagujících na lenalidomid a také u pacientů po prvním relapsu.”

„S hrdostí představujeme tyto nové údaje o podskupinách selinexoru,” uvedla Elcin Barker Ergun, generální ředitelka skupiny Menarini. Pacientům a rodinám postiženým rakovinou včetně mnohočetného myelomu chceme nabídnout nové léčebné možnosti.”

Nejčastějšími (≥ 25 %) nežádoucími účinky (NÚ) při léčbě SVd oproti Vd u pacientů s jedním předchozím cyklem léčby byly trombocytopenie (61,6 % oproti 28,6 %), nevolnost (52,5 % oproti 11,2 %), únava (45,4 % oproti 17,3 %), periferní neuropatie (38,4 % oproti 52,0 %), průjem (34,3 % oproti 24,5 %) a anémie (30,3 % oproti 26,5 %). Co do bezpečnosti byly výsledky podobné v podskupinách se skupinou pacientů dosud nevystavených PI/bortezomibu i v podskupině pacientů nereagujících na lenalidomid. Údaje o bezpečnosti v těchto podskupinách byly v souladu s údaji pozorovanými u celkové populace studie BOSTON.

Podrobnosti o prezentaci na výročním zasedání EHA v roce 2023
Název abstraktu: Účinnost, přežití a bezpečnost selinexoru, bortezomibu a dexametazonu (SVd) u pacientů s mnohočetným myelomem nereagujících na lenalidomid: údaje o podskupinách ze studie BOSTON
Plakát č: P886
Název relace: Myelom a jiné monoklonální gamapatie – klinické studie
Datum a čas relace: 9. června 2023 18:00 až 19:00 SEČ
Typ prezentace: Plakát
Prezentující autorka: Dr. Maria-Victoria Mateos

Název abstraktu: Selinexor, bortezomib a dexametazon u pacientů s dříve léčeným mnohočetným myelomem: aktualizované výsledky studie BOSTON v členění dle předchozí terapie
Plakát č: P917
Název relace: Myelom a jiné monoklonální gamapatie – klinické studie
Datum a čas relace: 9. června 2023 18:00 až 19:00 SEČ
Typ prezentace: Plakát
Prezentující autorka: Dr. Maria-Victoria Mateos

V prosinci 2021 uzavřely společnosti Karyopharm Therapeutics Inc. a Menarini exkluzivní licenční partnerství. Na základě této dohody, která byla upravena v květnu 2022 a v březnu 2023, nese společnost Menarini odpovědnost za komercializaci všech stávajících a připravovaných indikací přípravku NEXPOVIO v Evropském hospodářském prostoru, Velké Británii, Švýcarsku, zemích SNS, Turecku, na Blízkém východě a v Africe a v Latinské Americe. Společnost Stemline Therapeutics B.V., stoprocentní dceřiná společnost Menarini, řídí veškerou komercializaci Evropě.

O mnohočetném myelomu v Evropě
Mnohočetný myelom je nevyléčitelné nádorové onemocnění s významnou morbiditou a představuje druhý nejčastější typ hematologického zhoubného bujení. Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2020 v Evropě přibližně 51.000 nových případů a 32.000 úmrtí na mnohočetný myelom 1. Přestože se léčba mnohočetného myelomu za posledních 20 let zlepšila a celkové přežití se výrazně prodloužilo, je toto onemocnění nadále nevyléčitelné a téměř u všech pacientů nakonec dojde k relapsu a rozvoji onemocnění, které přestane reagovat na všechny schválené terapie. Z tohoto důvodu nadále existují značné neuspokojené lékařské potřeby nových léčebných postupů, zejména těch s novými mechanismy účinku.

O studii BOSTON
FDA a EMA schválily selinexor s bortezomibem a dexametazonem na základě 3. fáze studie BOSTON, což byla multicentrická randomizovaná studie, která hodnotila 402 dospělých pacientů s relapsem mnohočetného myelomu nebo bez pozitivní reakce na léčbu, kteří za sebou měli jeden až tři léčebné cykly. Cílem studie bylo porovnat účinnost, bezpečnost a některé parametry kvality života související se zdravím u SVd podávaného jednou týdně oproti Vd podávanému dvakrát týdně. Primárním cílovým ukazatelem studie bylo přežití bez progrese a mezi hlavní sekundární cílové ukazatele patřily například celková míra reakce a míra periferní neuropatie. Další informace o této studii naleznete v tiskové zprávě společnosti Karyopharm , ve které bylo oznámeno zveřejnění výsledků studie BOSTON v časopise The Lancet, vydání z 12. listopadu 2020.

O přípravku NEXPOVIO® (selinexor) 
Evropská komise schválila přípravek NEXPOVIO® pro tyto onkologické indikace: (i) v kombinaci s dexametazonem k léčbě mnohočetného myelomu u dospělých pacientů, kteří již podstoupili nejméně čtyři terapie a jejichž onemocnění nereaguje na nejméně dva inhibitory proteazomu, dvě imunomodulační látky a monoklonální protilátku anti-CD38 a u nichž při poslední terapii došlo k progresi onemocnění, a (ii) v kombinaci s bortezomibem a dexametazonem k léčbě dospělých pacientů s mnohočetným myelomem, kteří již podstoupili nejméně jednu terapii. Registrace přípravku NEXPOVIO je platná v členských státech EU a na Islandu, v Lichtenštejnsku, Norsku a Severním Irsku. Od 4. čtvrtletí 2022 je komerčně dostupný v Německu a Rakousku.

NEXPOVIO je špičkový perorální inhibitor exportinu 1 (XPO1). Funguje tak, že se selektivně váže na jaderní exportní protein exportin 1 (XPO1, nazývaný také CRM1) a inhibuje ho. Blokuje jaderný export nádorových supresorů, růstových regulátorů a protizánětlivých proteinů, což vede k akumulaci těchto proteinů v jádře a zvyšuje jejich protirakovinnou aktivitu v buňce. Nucené zadržování těchto proteinů v jádru může působit proti mnoha onkogenním drahám, které by jinak rakovinným buňkám, jež mají závažně poškozené DNA, umožnily pokračovat v neomezeném růstu a dělení.

Souhrn údajů o přípravku NEXPOVIO® (SmPC) a Evropskou veřejnou zprávu o hodnocení naleznete na adrese www.ec.europa.eu

Úplné informace naleznete v informacích o předepisování léků v zemích, kde je přípravek NEXPOVIO schválen.

DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE 
Kontraindikace: Přecitlivělost na selinexor nebo na kteroukoli pomocnou látku uvedenou v souhrnu údajů o přípravku.

Zvláštní upozornění a bezpečnostní opatření při používání:

Doporučená souběžná léčba 
Pacientům je třeba doporučit, aby po celou dobu léčby měli dostatečný příjem tekutin a kalorií. U pacientů s rizikem dehydratace je třeba zvážit intravenózní hydrataci.
Před léčbou přípravkem NEXPOVIO® a během ní by měla být profylakticky podávána souběžná léčba pomocí antagonistu 5-HT3 a/nebo jiného přípravku proti nevolnosti.

Hematologie: 
U pacientů by měl být na začátku léčby, v jejím průběhu a podle klinické indikace zjištěn kompletní krevní obraz (CBC). Během prvních dvou měsíců léčby je třeba situaci monitorovat častěji.

Trombocytopenie: 
U dospělých pacientů užívajících selinexor byly často hlášeny trombocytopenické příhody (trombocytopenie a snížení počtu krevních destiček), které mohou být závažné (stupeň 3/4).
Trombocytopenie stupně 3/4 může někdy vést ke klinicky významnému krvácení a ve vzácných případech i k potenciálně fatálnímu krvácení. Trombocytopenii lze řešit přerušením dávkování, úpravami, transfuzí trombocytů a/nebo jinou léčbou podle klinické indikace.
Mělo by se sledovat, zda se u pacientů neobjeví známky a příznaky krvácení, a pokud ano, mělo by neprodleně následovat vyšetření.

Neutropenie: 
U selinexoru byla hlášena závažná neutropenie (stupeň 3/4). V několika případech se u pacientů s neutropenií stupně 3/4 vyskytly souběžné infekce. U pacientů s neutropenií by měly být sledovány příznaky infekce a dle potřeby by měli být neprodleně vyšetřeni.

Gastrointestinální toxicita:
Nevolnost, zvracení, průjem, které mohou být v některých případech závažné a mohou vyžadovat použití antiemetických a protiprůjmových přípravků. Před léčbou selinexorem a během ní by měla být profylakticky podávána souběžná léčba pomocí antagonistu 5HT3 a/nebo jiného přípravku proti nevolnosti. Rizikovým pacientům třeba podávat tekutiny s elektrolyty, aby se zabránilo dehydrataci. Nevolnost/zvracení lze řešit přerušením dávkování, úpravou dávky a/nebo podáváním jiných antiemetických léčivých přípravků podle klinické indikace. Průjem lze řešit přerušením dávkování, úpravou dávky a/nebo podáváním léčivých přípravků proti průjmu.

Hubnutí a anorexie:
U pacientů by měla být na začátku léčby, v jejím průběhu a podle klinické indikace zjištěna tělesná hmotnost, stav výživy a dle klinické indikaci i další údaje. Během prvních dvou měsíců léčby je třeba situaci monitorovat častěji. U pacientů, u kterých se nově objeví snížená chuť k jídlu a hmotnost nebo se zhorší, může být nutná úprava dávky, podávání léků na povzbuzení chuti k jídlu a konzultace ohledně výživy.

Zmatenost a závratě:
Pacienti by měli být poučeni, aby se vyhýbali situacím, ve kterých jim mohou způsobovat problémy závratě nebo zmatenost, a aby bez lékařského doporučení neužívali jiné léčivé přípravky, které mohou tyto komplikace vyvolávat. Pacientům je třeba doporučit, aby neřídili a neobsluhovali těžké stroje, dokud příznaky neodezní.

Hyponatrémie: 
U pacientů by měla být na začátku léčby, v jejím průběhu a podle klinické indikace zjištěna hladina sodíku. Během prvních dvou měsíců léčby je třeba situaci monitorovat častěji. Hyponatrémie by měla být léčena podle lékařských pokynů (intravenózní roztok chloridu sodného a/nebo solné tablety) a mělo by být přezkoumáno stravování pacientů.

Šedý zákal: 
Selinexor může způsobit nový výskyt nebo zhoršení šedého zákazu. Podle klinické indikace může být provedeno oftalmologické vyšetření. Šedý zákal by měla být léčen podle lékařských pokynů včetně operace, je-li to opodstatněné.

Syndrom nádorového rozpadu (TLS): 
U pacientů léčených selinexorem byl hlášen TLS. Pacienti s vysokým rizikem TLS by měli být pečlivě sledováni. TLS je třeba neprodleně v souladu s postupy dané instituce.

Plodnost, těhotenství a kojení
Plodným ženám je třeba doporučit, aby se během léčby selinexorem a nejméně 1 týden po podání poslední dávky selinexoru vyhýbaly otěhotnění nebo aby se zdržely pohlavního styku. 

Plodné ženy / antikoncepce u mužů a žen:
Plodným ženám a plodným mužům je třeba doporučit, aby během léčby selinexorem a nejméně 1 týden po podání poslední dávky selinexoru používali účinnou antikoncepci nebo aby se zdrželi pohlavního styku.

Těhotenství: 
Nejsou k dispozici žádné údaje o použití selinexoru u těhotných žen. Selinexor se nedoporučuje v těhotenství a u plodných žen, které nepoužívají antikoncepci.
Pokud pacientka během užívání selinexoru otěhotní, je třeba lék okamžitě vysadit a pacientku upozornit na možné nebezpečí pro plod.

Kojení: 
Není známo, zda se selinexor nebo jeho metabolity vylučují do lidského mléka. Riziko pro kojené děti nelze vyloučit. Během léčby selinexorem a ještě 1 týden po poslední dávce je třeba přerušit kojení.

Nežádoucí účinky
Souhrn bezpečnostního profilu
Nejčastějšími nežádoucími účinky (≥ 30 %) selinexoru v kombinaci s bortezomibem a dexametazonem byly nevolnost, trombocytopenie, únava, anémie, snížení hmotnosti, průjem a periferní neuropatie.

Nejčastěji hlášenými závažnými nežádoucími účinky (≥ 3 %) byly pneumonie, šedý zákal, sepse, průjem, zvracení a anémie.

Nejčastějšími nežádoucími účinky (≥ 30 %) selinexoru v kombinaci s dexametazonem byly nevolnost, trombocytopenie, únava, anémie, snížená chuť k jídlu, snížená hmotnost, průjem, zvracení, hyponatrémie, neutropenie a leukopenie.

Nejčastěji hlášenými závažnými nežádoucími účinky byly pneumonie, sepse, trombocytopenie, akutní poškození ledvin a anémie.

Popis vybraných nežádoucích účinků 
Infekce: Infekce byla nejčastější nehematologickou toxicitou.
U pacientů, kteří dostávali selinexor v kombinaci s bortezomibem a dexametazonem, byly nejčastěji hlášenými formami tyto: infekce horních cest dýchacích u 21 % pacientů a zápal plic u 15 % pacientů.

U pacientů, kteří dostávali selinexor v kombinaci s dexametazonem, byly nejčastěji hlášenými formami tyto: infekce horních cest dýchacích a zápal plic (u 15 %, resp. 13 % pacientů), přičemž 25 % hlášených infekcí bylo závažných a smrtelné infekce se vyskytly u 3 % léčených pacientů.

Starší pacienti 
U pacientů ve věku 75 let a starších byl vyšší výskyt přerušení léčby z důvodu nežádoucích účinků, vyššího výskytu závažných nežádoucích účinků a vyššího výskytu fatálních nežádoucích účinků.

Hlášení podezření na nežádoucí účinky 
Hlášení podezření na nežádoucí účinky po registraci léčivého přípravku je důležité. Umožňuje průběžné sledování poměru přínosů a rizik léčivého přípravku. Zdravotničtí pracovníci jsou žádáni, aby jakékoli podezření na nežádoucí účinky hlásili prostřednictvím národního systému hlášení dle přílohy V.

O skupině Menarini
Skupina Menarini je přední mezinárodní farmaceutická a diagnostická společnost s obratem přes čtyři miliardy dolarů a více než 17.000 zaměstnanci. Zaměřuje se na oblasti léčby s vysokou mírou neuspokojených potřeb, konkrétně na onkologii, kardiologii, pneumologii, gastroenterologii, infekční onemocnění, diabetologii, záněty a analgezii. Díky 18 výrobním závodům a devíti výzkumným a vývojovým střediskům jsou výrobky Menarini dostupné ve 140 zemích světa. Další informace naleznete na adrese www.menarini.com a profilu společnosti na síti LinkedIn.

O společnosti Stemline Therapeutics
Stemline Therapeutics Inc., stoprocentní dceřiná společnost skupiny Menarini, je biofarmaceutická společnost zaměřená na vývoj a komercializaci nových onkologických léčiv.  Společnost Stemline prodává ve Spojených státech amerických elacestrant, perorální endokrinní léčbu malými molekulami určenou k léčbě postmenopauzálních žen nebo dospělých mužů s pozitivním estrogenovým receptorem (ER), negativním receptorem pro lidský epidermální růstový faktor 2 (HER2), pokročilým nebo metastazujícím karcinomem prsu s mutací ESR1 a progresí onemocnění po alespoň jednom cyklu endokrinní léčby.  Společnost Stemline rovněž ve Spojených státech a Evropě prodává nový cílený lék ELZONRIS® (tagraxofusp-erzs) zaměřený na CD123 pro pacienty s blastickým plazmocytoidním dendritickým buněčným nádorem (BPDCN), agresivním hematologickým nádorem, který je dosud jedinou schválenou léčbou BPDCN v USA a EU. V Evropě také prodává NEXPOVIO®, inhibitor XPO1 pro mnohočetný myelom. Má rovněž rozsáhlou klinickou řadu malých molekul a biologických léčiv v různých fázích vývoje pro řadu solidních a hematologických nádorů.

Odkazy 
1 Světová zdravotnická organizace. 2020. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/35-Multiple-myeloma-fact-sheet.pdf 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1958938/MENARINI_GROUP_Logo.jpg

SOURCE Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite

Leave a Comment