Menarini Group predstavila na kongrese Európskej hematologickej asociácie údaje o podskupine NEXPOVIO® (selinexor) zo štúdie BOSTON, ktoré poukazujú na klinický potenciál preparátu pri recidivujúcom/refraktérnom mnohopočetnom myelóme USA – slovenčina USA – English USA – English USA – español USA – Deutsch USA – Pусский USA – Français USA – Polski USA – čeština

Home Menarini Group predstavila na kongrese Európskej hematologickej asociácie údaje o podskupine NEXPOVIO® (selinexor) zo štúdie BOSTON, ktoré poukazujú na klinický potenciál preparátu pri recidivujúcom/refraktérnom mnohopočetnom myelóme USA – slovenčina USA – English USA – English USA – español USA – Deutsch USA – Pусский USA – Français USA – Polski USA – čeština
Written by Doug Hampton
On

  • Údaje ukazujú významné 71 % zníženie rizika progresie ochorenia alebo úmrtia v skupine selinexor + bortezomib + dexametazón (SVd) v porovnaní so skupinou bortezomib + dexametazón (Vd) pri pacientoch bez predchádzajúcej liečby inhibítormi proteazómu (PI) 
  • Údaje ukazujú významné 47 % zníženie rizika úmrtia pri SVd v porovnaní s Vd pri pacientoch s mnohopočetným myelómom, ktorí nereagujú na liečbu lenalidomidom 

FLORENCIA, Taliansko, 10. júna 2023 /PRNewswire/ — Skupina Menarini („Menarini”), popredná talianska farmaceutická a diagnostická spoločnosť, a spoločnosť Stemline Therapeutics, Inc. („Stemline”), 100 % dcérska spoločnosť skupiny Menarini Group, dnes na kongrese Európskej hematologickej asociácie (EHA) 2023 oznámili nové dôležité údaje o lieku NEXPOVIO® (selinexor).

Dva abstrakty na EHA prinášajú nové údaje o podskupinách zo štúdie fázy 3 BOSTON (NCT03110562) pri recidivíve refraktérneho mnohopočetnom myelómu (RRMM). Pri pacientoch s iba jednou predchádzajúcou líniou liečby bol medián prežívania bez progresie (mPFS) 21 mesiacov u tých, ktorí boli liečení SVd, v porovnaní s 10,7 mesiaca u tých, ktorí boli liečení iba Vd (HR 0,62). Pri pacientoch bez predchádzajúcej liečby inhibítorom proteazómu (PI) bola mPFS 29,5 mesiaca pri použití SVd v porovnaní s 9,7 mesiaca pri použití len Vd (HR 0,29). Pri pacientoch, ktorí nereagovali na lenalidomid, bolo celkové prežívanie 26,7 mesiacov v skupine SVd v porovnaní s 18,6 mesiaca v skupine Vd (HR 0,53). Tieto analýzy účinnosti vychádzali z konečnej uzávierky údajov štúdie BOSTON vo februári 2021, ktorá predstavuje jednoročnú aktualizáciu predtým predložených údajov z roku 2020.

„Dnes prezentované údaje zdôrazňujú synergiu medzi selinexorom a bortezomibom a poukazujú na význam dvojitého mechanizmu účinku. Tieto výsledky sú obzvlášť dôležité vzhľadom na častejšie používanie kombinácie daratumumabu s lenalidomidom a dexametazónom v súčasnej klinickej praxi,” uviedla profesorka Maria-Victoria Mateos, MD, PhD, z Univerzitnej nemocnice v Salamanke, Španielsko. „Tieto zistenia ďalej podporujú použitie selinexoru v kombinácii s bortezomibom pri pacientoch bez predchádzajúcej liečby PI/bortezomibom alebo pri pacientoch, ktorí nereagujú na liečbu lenalidomidom, ako aj pri pacientoch s prvou recidívou.”

„Sme hrdí na to, že môžeme prezentovať tieto nové údaje o podskupinách selinexoru,” povedala Elcin Barker Ergun, generálna riaditeľka skupiny Menarini Group. „Sme odhodlaní prinášať pacientom a rodinám postihnutým rakovinou, vrátane mnohopočetného myelómu, nové možnosti liečby.”

Najčastejšími (≥ 25 %) nežiaducimi účinkami súvisiacimi s liečbou (NÚ) pri SVd oproti Vd pri pacientoch s jednou predchádzajúcou líniou liečby boli trombocytopénia (61,6 % oproti 28,6 %), nevoľnosť (52,5 % oproti 11,2 %), únava (45,4 % oproti 17,3 %), periférna neuropatia (38,4 % oproti 52,0 %), hnačka (34,3 % oproti 24,5 %) a anémia (30,3 % oproti 26,5 %). Zistenia týkajúce sa bezpečnosti boli podobné v podskupinách bez predchádzajúcej liečby PI a bortezomibom, ako aj v podskupine pacientov, ktorí nereagujú na liečbu lenalidomidom. Údaje o bezpečnosti v týchto podskupinách boli v súlade s údajmi pozorovanými v celkovej populácii štúdie BOSTON.

Podrobnosti o prezentácii na výročnom zasadnutí EHA 2023
Názov abstraktu: Účinnosť, prežívanie a bezpečnosť selinexoru, bortezomibu a dexametazónu (SVd) pri pacientoch s mnohopočetným myelómom nereagujúcich na lenalidomid: údaje podskupín zo štúdie BOSTON
Poster č.: P886
Názov sekcie: Myelóm a iné monoklonálne gamapatie – klinické skúšanie
Dátum a čas konania: 9. júna 2023 18:00 – 19:00 SEČ
Typ prezentácie:Plagát
Prezentujúci autor: Dr. Maria-Victoria Mateos

Názov abstraktu: Selinexor, bortezomib a dexametazón u pacientov s predtým liečeným mnohopočetným myelómom: aktualizované výsledky štúdie BOSTON po predchádzajúcich liečbach
Poster č.: P917
Názov sekcie: Myelóm a iné monoklonálne gammopatie – klinické skúšanie
Dátum a čas konania: 9. júna 2023 18:00 – 19:00 SEČ
Typ prezentácie: Plagát
Prezentujúci autor: Dr. Maria-Victoria Mateos

V decembri 2021 vytvorili spoločnosti Karyopharm Therapeutics Inc. a Menarini exkluzívne licenčné partnerstvo. Na základe tejto dohody, ktorá bola neskôr v máji 2022 a v marci 2023 doplnená, nesie spoločnosť Menarini zodpovednosť za komercializáciu všetkých existujúcich a pripravovaných indikácií NEXPOVIO v Európskom hospodárskom priestore, Spojenom kráľovstve, Švajčiarsku, krajinách SNŠ, Turecku, na Blízkom východe a v Afrike a Latinskej Amerike. Spoločnosť Stemline Therapeutics B.V., 100 % dcérska spoločnosť spoločnosti Menarini, riadi celú komercializáciu v Európe.

O mnohopočetnom myelóme v Európe
Mnohopočetný myelóm je nevyliečiteľné nádorové ochorenie so značnou morbiditou a je druhým najčastejším hematologickým malígnym ochorením. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bolo v roku 2020 v Európe približne 51 000 nových prípadov a 32 000 úmrtí na mnohopočetný myelóm1. Hoci sa liečba mnohopočetného myelómu za posledných 20 rokov zlepšila a celkové prežívanie sa výrazne predĺžilo, ochorenie zostáva nevyliečiteľné a takmer u všetkých pacientov nakoniec dôjde k recidíve a rozvoju ochorenia, ktoré nereaguje na žiadne schválené liečebné postupy proti myelómu. Preto sú stále naliehavo potrebné nové liečebné postupy, najmä s novými mechanizmami účinku.

O štúdii BOSTON
Schválenie selinexoru s bortezomibom a dexametazónom zo strany FDA a EMA vychádza zo štúdie fázy 3 BOSTON, multicentrickej randomizovanej štúdie, ktorá hodnotila 402 dospelých pacientov s recidivujúcim alebo refraktérnym mnohopočetným myelómom, ktorí predtým dostali jednu až tri línie liečby. Cieľom štúdie bolo porovnať účinnosť, bezpečnosť a niektoré parametre kvality života súvisiace so zdravím pri podávaní SVd jedenkrát týždenne v porovnaní s Vd dvakrát týždenne. Primárnym koncovým ukazovateľom štúdie bolo prežívanie bez progresie a medzi kľúčové sekundárne koncové ukazovatele patrili celková miera odpovede, miera výskytu periférnej neuropatie a iné. Viac informácií o tejto štúdii nájdete v tlačovej správe spoločnosti Karyopharm s oznámením uverejnenia výsledkov štúdie BOSTON v časopise The Lancet, ktorá vyšla 12. novembra 2020.

O NEXPOVIO® (Selinexor) 
Európska komisia schválila NEXPOVIO® pre nasledujúce onkologické indikácie: (i) v kombinácii s dexametazónom na liečbu mnohopočetného myelómu u dospelých pacientov, ktorí dostali najmenej štyri predchádzajúce terapie a ktorých ochorenie je refraktérne na najmenej dva inhibítory proteazómu, dve imunomodulačné látky a monoklonálnu protilátku anti-CD38 a u ktorých sa preukázala progresia ochorenia počas poslednej terapie; a (ii) v kombinácii s bortezomibom a dexametazónom na liečbu dospelých pacientov s mnohopočetným myelómom, ktorí dostali najmenej jednu predchádzajúcu terapiu. Povolenie na uvedenie prípravku NEXPOVIO na trh je platné v členských štátoch EÚ, ako aj na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku a Severnom Írsku. Od 4. štvrťroka 2022 je NEXPOVIO komerčne dostupný aj v Nemecku a Rakúsku.

NEXPOVIO je prvý inhibítor perorálneho exportínu 1 (XPO1) vo svojej triede. NEXPOVIO pôsobí tak, že selektívne viaže a inhibuje jadrový exportný proteín exportín 1 (XPO1, známy aj ako CRM1). NEXPOVIO blokuje jadrový export nádorových supresorov, rastových regulačných a protizápalových proteínov, čo vedie k akumulácii týchto proteínov v jadre a zvyšuje ich protinádorovú aktivitu v bunke. Nútené zadržiavanie týchto proteínov v jadre môže pôsobiť proti množstvu onkogénnych dráh, ktoré nekontrolované umožňujú rakovinovým bunkám s vážnym poškodením DNA pokračovať v neobmedzenom raste a delení.

Súhrn charakteristických vlastností lieku NEXPOVIO® (SmPC) a Európsku hodnotiacu verejnú správu nájdete na adrese www.ec.europa.eu

Úplné informácie nájdete v informáciách o predpisovaní lieku pre krajiny, v ktorých je NEXPOVIO schválený.

DÔLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÉ INFORMÁCIE 
Kontraindikácie: Precitlivenosť na selinexor alebo na ktorúkoľvek z pomocných látok uvedených v súhrne charakteristických vlastností lieku.

Osobitné upozornenia a opatrenia pri používaní:

Odporúčaná súbežná liečba 
Pacientom treba odporučiť, aby počas liečby dodržiavali dostatočný príjem tekutín a kalórií. Pri pacientoch s rizikom dehydratácie je potrebné zvážiť intravenóznu hydratáciu.
Pred liečbou liekom NEXPOVIO® a počas jej trvania by mala byť profylakticky podávaná súbežná liečba antagonistom 5-HT3 a/alebo inými liekmi proti nevoľnosti.

Hematológia: 
Pacientom by sa mal na začiatku liečby, počas liečby a podľa klinickej indikácie stanoviť kompletný krvný obraz (CBC). Častejšie monitorovanie počas prvých dvoch mesiacov liečby.

Trombocytopénia: 
U dospelých pacientov užívajúcich selinexor boli často hlásené trombocytopenické príhody (trombocytopénia a zníženie počtu krvných doštičiek), ktoré môžu byť závažné (stupeň 3/4).
Trombocytopénia stupňa 3/4 môže niekedy viesť ku klinicky významnému krvácaniu a v zriedkavých prípadoch môže viesť k potenciálne fatálnemu krvácaniu. Trombocytopénia sa môže liečiť prerušením dávkovania, úpravou dávky, transfúziou trombocytov a/alebo inou liečbou podľa klinickej indikácie.
Pacientov treba sledovať, či sa u nich neobjavia príznaky krvácania, a ak sa objavia, treba ich okamžite vyšetriť.

Neutropénia: 
pri liečbe selinexorom bola hlásená závažná neutropénia (stupeň 3/4). V niekoľkých prípadoch sa u pacientov s neutropéniou stupňa 3/4 vyskytli súbežné infekcie. Pacienti s neutropéniou by mali byť sledovaní kvôli príznakom infekcie a v prípade potreby okamžite vyšetrení.

Gastrointestinálna toxicita: 
Nevoľnosť, vracanie, hnačka, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch závažné a môžu si vyžadovať užívanie liekov na nevoľnosť a hnačku. Pred liečbou selinexorom a počas nej sa má podávať preventívna liečba antagonistami 5HT3 a/alebo inými látkami proti nevoľnosti. Rizikovým pacientom je potrebné podávať tekutiny s elektrolytmi, aby sa zabránilo dehydratácii. Nevoľnosť/vracanie sa môže zvládnuť prerušením dávky, úpravou a/alebo začatím podávania iných liekov proti nevoľnosti podľa klinickej indikácie. Hnačku možno liečiť prerušením dávky, úpravou dávky a/alebo podaním liekov proti hnačke.

Chudnutie a anorexia: 
Pacientom sa má kontrolovať telesná hmotnosť, stav výživy a telesný objem na začiatku liečby, počas liečby a podľa klinickej indikácie. Monitorovanie by malo byť častejšie počas prvých dvoch mesiacov liečby. Pacienti, u ktorých sa objaví znížená chuť do jedla alebo strata hmotnosti, môžu vyžadovať zmenu dávkovania, stimulátory chuti do jedla alebo výživové poradenstvo.

Stav zmätenosti a závraty: 
Pacienti majú byť poučení, aby sa vyhýbali situáciám, v ktorých by mohli závraty alebo stavy zmätenosti spôsobiť problém, a aby neužívali iné lieky, ktoré môžu spôsobovať závraty alebo stav zmätenosti bez náležitej konzultácie s lekárom. Pacientom treba odporučiť, aby neviedli vozidlá ani neobsluhovali ťažké stroje, kým príznaky neustúpia.

Hyponatrémia: 
U pacientov by sa mala kontrolovať hladina sodíka na začiatku liečby, počas liečby a podľa klinickej indikácie. Monitorovanie by malo byť častejšie počas prvých dvoch mesiacov liečby. Hyponatriémiu je potrebné liečiť podľa lekárskych pokynov (intravenózny roztok chloridu sodného a/alebo soľné tablety), vrátane prehodnotenia stravy.

Sivý zákal: 
Selinexor môže spôsobiť nový výskyt alebo zhoršenie sivého zákalu. Oftalmologické vyšetrenie sa môže vykonať podľa klinickej indikácie. Sivý zákal je potrebné liečiť podľa lekárskych pokynov, vrátane chirurgického zákroku, ak je to opodstatnené.

Syndróm rozpadu nádoru (TLS): 
U pacientov liečených selinexorom bol hlásený TLS. Pacienti s vysokým rizikom TLS sa majú pozorne sledovať. TLS treba okamžite liečiť v súlade s inštitucionálnymi usmerneniami.

Plodnosť, tehotenstvo a dojčenie
Ženám v plodnom veku je potrebné odporučiť, aby sa počas liečby selinexorom a najmenej 1 týždeň po poslednej dávke selinexoru vyhýbali otehotneniu alebo sa zdržali pohlavného styku. 

Ženy v plodnom veku/antikoncepcia u mužov a žien:
Ženám v plodnom veku a dospelým pacientom mužského pohlavia s reprodukčným potenciálom je potrebné odporučiť, aby počas liečby selinexorom a najmenej 1 týždeň po poslednej dávke selinexoru používali účinné antikoncepčné prostriedky alebo sa zdržali pohlavného styku.

Tehotenstvo: 
Nie sú k dispozícii žiadne údaje o používaní selinexoru u tehotných žien. Selinexor sa neodporúča užívať počas tehotenstva a ženám vo fertilnom veku, ktoré nepoužívajú antikoncepciu.
Ak pacientka počas užívania selinexoru otehotnie, treba okamžite selinexor vysadiť a pacientku upozorniť na možné ohrozenie plodu.

Dojčenie: 
Nie je známe, či sa selinexor alebo jeho metabolity vylučujú do ľudského mlieka. Riziko pre dojčené deti nemožno vylúčiť. Počas liečby selinexorom a 1 týždeň po poslednej dávke je potrebné dojčenie prerušiť.

Nežiaduce účinky 
Súhrn bezpečnostného profilu
Najčastejšími nežiaducimi reakciami (≥ 30 %) selinexoru v kombinácii s bortezomibom a dexametazónom boli nevoľnosť, trombocytopénia, únava, anémia, znížená hmotnosť, hnačka a periférna neuropatia.

Najčastejšie hlásené závažné nežiaduce reakcie (≥ 3 %) boli pneumónia, sivý zákal, sepsa, hnačka, vracanie a anémia.

Najčastejšími nežiaducimi reakciami (≥ 30 %) selinexoru v kombinácii s dexametazónom boli nevoľnosť, trombocytopénia, únava, anémia, znížená chuť do jedla, znížená hmotnosť, hnačka, vracanie, hyponatriémia, neutropénia a leukopénia.

Najčastejšie hlásenými závažnými nežiaducimi reakciami boli pneumónia, sepsa, trombocytopénia, akútne poškodenie obličiek a anémia.

Opis vybraných nežiaducich reakcií 
Infekcie boli najčastejšou nehematologickou toxicitou.
U pacientov, ktorí dostávali selinexor v kombinácii s bortezomibom a dexametazónom, boli najčastejšie hlásené infekcie horných dýchacích ciest u 21 % pacientov a zápal pľúc u 15 % pacientov.

U pacientov, ktorí dostávali selinexor v kombinácii s dexametazónom, boli najčastejšie hlásenými infekciami infekcie horných dýchacích ciest a pneumónia (u 15 %, resp. 13 % pacientov), pričom 25 % hlásených infekcií bolo závažných a smrteľné infekcie sa vyskytli u 3 % liečených pacientov.

Starší pacienti 
U pacientov vo veku 75 rokov a starších bol vyšší výskyt prerušenia liečby z dôvodu nežiaducej reakcie, vyšší výskyt závažných nežiaducich reakcií a vyšší výskyt fatálnych nežiaducich reakcií.

Hlásenie podozrení na nežiaduce reakcie
Hlásenie podozrení na nežiaduce reakcie po registrácii lieku je dôležité. Umožňuje priebežné monitorovanie pomeru prínosu a rizika lieku. Od zdravotníckych pracovníkov sa vyžaduje, aby hlásili akékoľvek podozrenia na nežiaduce reakcie prostredníctvom národného systému hlásenia uvedeného v prílohe V.

O skupine Menarini Group 
Menarini Group je popredná medzinárodná farmaceutická a diagnostická spoločnosť s obratom viac ako 4 miliardy USD a viac ako 17 000 zamestnancami. Spoločnosť Menarini sa zameriava na terapeutické oblasti s vysokým neuspokojeným dopytom po produktoch z oblasti onkológie, kardiológie, pneumológie, gastroenterológie, infekčných chorôb, diabetológie, zápalov a analgézie. Vďaka 18 výrobným závodom a 9 výskumným a vývojovým centrám sú výrobky spoločnosti Menarini dostupné v 140 krajinách sveta. Viac informácií nájdete na stránkach: www.menarini.com a LinkedIn.

O spoločnosti Stemline Therapeutics
Spoločnosť Stemline Therapeutics Inc, 100% dcérska spoločnosť skupiny Menarini Group, je biofarmaceutická spoločnosť zameraná na vývoj a komercializáciu nových onkologických liečiv.  Spoločnosť Stemline predáva na trhu v Spojených štátoch amerických elacestrant, perorálnu endokrinnú liečbu s malými molekulami na liečbu žien po menopauze alebo dospelých mužov s pozitívnym estrogénovým receptorom (ER), negatívnym receptorom pre ľudský epidermálny rastový faktor 2 (HER2), pokročilým alebo metastázujúcim karcinómom prsníka s mutáciou ESR1 a progresiou ochorenia po aspoň jednom cykle endokrinnej liečby.  Spoločnosť Stemline okrem toho v Spojených štátoch a Európe predáva ELZONRIS® (tagraxofusp-erzs), novú cielenú liečbu zameranú na CD123 pre pacientov s blastickou plazmacytoidnou neopláziou dendritických buniek (BPDCN), agresívnym hematologickým nádorovým ochorením, ktorá je doteraz jedinou schválenou liečbou BPDCN v USA a EÚ. Spoločnosť Stemline v Európe predáva aj NEXPOVIO®, inhibítor XPO1 na liečbu mnohopočetného myelómu. Má tiež rozsiahly klinický rad malých molekúl a biologických látok v rôznych štádiách vývoja pre množstvo solídnych a hematologických nádorových ochorení.

Referencie 
1 Svetová zdravotnícka organizácia. 2020. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/35-Multiple-myeloma-fact-sheet.pdf 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1958938/MENARINI_GROUP_Logo.jpg

SOURCE Menarini Industrie Farmaceutiche Riunite

Leave a Comment