NABR podáva petíciu proti zaradeniu makaka dlhochvostého do zoznamu IUCN

Home NABR podáva petíciu proti zaradeniu makaka dlhochvostého do zoznamu IUCN
Written by Doug Hampton
On

WASHINGTON , 16. júna 2023 /PRNewswire/ — Národná asociácia pre biomedicínsky výskum (NABR) v spolupráci s uznávanými nezávislými vedcami dnes podala Medzinárodnej únii na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) petíciu, v ktorej spochybňuje nedávne označenie makaka dlhochvostého (Cynomolgus macaque) za ohrozeného podľa kritérií IUCN. Toto označenie je výsledkom nesprávne použitých údajov, ktoré nepodporujú zaradenie druhu do zoznamu ohrozených druhov. NABR žiada o okamžité preskúmanie.

Prezident Národnej asociácie pre biomedicínsky výskum Matthew R. Bailey povedal: „Primáty (okrem človeka) tvoria menej ako 0,5 % všetkých zvierat vo výskume, ale hrajú rozhodujúcu úlohu pri vývoji nových liekov, zariadení a vakcín pre ľudí a domáce zvieratá. Desaťtisíce liekov a terapeutických prípravkov sa možno nikdy nedostanú do výskumného a vývojového procesu bez toho, aby boli do výskumu zaradené makaky dlhochvosté. Zaradenie makakov dlhochvostých do zoznamu a všetky následné obmedzenia dovozu musia byť založené na najlepších dostupných vedeckých dôkazoch. Svojvoľné obmedzenia dovozu makakov dlhochvostých by mohli ohroziť milióny ľudských životov a celosvetové verejné zdravie.”

„Zaradenie makaka dlhochvostého do zoznamu ohrozených druhov Medzinárodnou úniou na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) predstavuje nebezpečný precedens, pretože toto rozhodnutie nie je založené na vedecky preskúmaných informáciách. Je to obzvlášť znepokojujúce, pretože takéto svojvoľné kroky ešte viac sťažujú život zachraňujúci lekársky výskum v USA a iných krajinách.”

Hodnotenie IUCN vykonané v roku 2022 nepredkladá vedecké dôkazy na podporu preklasifikovania makaka dlhochvostého zo zraniteľného na ohrozený druh. Hodnotenie IUCN obsahuje množstvo chýb a nesprávnych údajov a neposkytuje skutočné dôkazy o úbytku druhov v porovnaní s predchádzajúcimi hodnoteniami.

Primáty (okrem človeka) sú v súčasnosti nenahraditeľné v neurovede, neurodegeneratívnych poruchách, infekčných ochoreniach, imunoterapii, reprodukcii, starnutí, chronických zápalových ochoreniach a ďalších oblastiach vedy. Keďže primáty a ľudia majú 93 % až 98 % rovnakej DNA, podobnú anatómiu mozgu a podobné telesné systémy, sú kľúčom k objavom v biomedicínskom výskume, ktoré prinášajú nové lieky, vakcíny a biologické látky. Prevažná väčšina liekov, ktoré sú dnes na trhu, sa pred prechodom do klinického skúšania na ľuďoch opiera o údaje o bezpečnosti a účinnosti získané na viacerých zvieracích modeloch, ako to dokazuje štúdia „25 najlepších liekov a zvieracích modelov” Nadácie pre biomedicínsky výskum.

Prezident Národnej asociácie pre biomedicínsky výskum Matthew R. Bailey bude svedčiť pred výborom Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý zasadá v pondelok 19. júna 2023 v Ženeve, a vyzve na preskúmanie zaradenia do zoznamu ohrozených druhov.

SÚVISLOSTI

V USA sa makaky dlhochvosté vo veľkej miere používajú v lekárskom výskume na vývoj liekov. Správa Národnej akadémie o modeloch primátov (okrem človeka) v biomedicínskom výskume: Stav vedy a budúce potreby (2023) zdôrazňujú, že testovanie na zvieratách, po ktorom nasledujú klinické skúšania na ľuďoch, je v súčasnosti najlepším spôsobom skúmania komplexných fyziologických, neuroanatomických, reprodukčných, vývojových a kognitívnych účinkov liekov s cieľom určiť, či sú bezpečné a účinné na účely ich schválenia na uvedenie na trh. Hlavné regulačné agentúry na celom svete vrátane amerického Úradu pre potraviny a liečivá a Európskej agentúry pre lieky vyžadujú, aby sa väčšina nových liekov a biologických látok pred bezpečným začatím klinických skúšaní na ľuďoch hodnotila z hľadiska bezpečnosti a účinnosti na modeloch hlodavcov a iných zvierat vrátane primátov.  

7. marca 2022 IUCN rozhodla, že makak dlhochvostý by sa mal podľa kritérií IUCN považovať za „ohrozeného”. Základ tohto určenia je uvedený v hodnotení, ktoré vykonal M.F. Hansen a ďalší prispievatelia (Hansen et al. 2022).

Dňa 15. júna 2023 podala NABR proti rozhodnutiu IUCN petíciu, v ktorej napadla zmenu štatútu zaradenia do zoznamu. Vedci, ktorí sa podieľali na príprave petície, upozorňujú na nedostatok údajov, ktoré by podporili nedávne určenie štatútu. Petícia v správe o hodnotení publikácie Hansen et al. (2022) uvádza, že odkazovaná vedecká literatúra je často nesprávne interpretovaná a tieto informácie nepreukazujú, že početnosť makaka dlhochvostého klesla.

Podanie tejto petície zo strany NABR vyvoláva vedecké preskúmanie zo strany IUCN. Počas tohto preskúmania vedci preskúmajú najlepšie dostupné vedecké informácie s cieľom určiť stav makaka dlhochvostého podľa kritérií IUCN. Na záver tohto procesu IUCN oznámi svoje zistenia a prípadné zmeny v zaradení do zoznamu.

O Národnej asociácii pre biomedicínsky výskum

Národná asociácia pre biomedicínsky výskum (NABR) bola založená v roku 1979 a je jedinou neziskovou asociáciou 501(c)(6), ktorá sa venuje zdravej verejnej politike humánneho používania zvierat v biomedicínskom výskume, vzdelávaní a testovaní. Členmi je viac ako 340 univerzít, lekárskych a veterinárnych škôl, fakultných nemocníc, farmaceutických a biotechnologických spoločností, skupín pacientov a akademických a odborných spoločností, ktoré sa spoliehajú na humánny a zodpovedný výskum na zvieratách s cieľom zlepšiť globálne zdravie ľudí a zvierat. Viac informácií nájdete na stránkach www.nabr.org.

Kontakt: Eva Maciejewski
[email protected]
(202) 967-8305

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1138543/NABR_Logo.jpg 

SOURCE National Association for Biomedical Research

Leave a Comment